Na 12 porcji
Przygotowanie ok. 2 godziny 30 minut

Lekki sernik wiedeński - składniki

Ciasto na spód:
masło i tarta bułka do formy
140 g mąki
125 g cukru pudru
20 g kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
jajko
Masa serowa:
700 g twarogu, trzykrotnie mielonego
250 g ricotty
100 g masła
6 jajek
200 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka kakao

Lekki sernik wiedeński - przygotowanie

Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.

Na ciasto na spód sernika mieszamy sypkie składniki.

Masło i czekoladę (połamaną na kawałki) przekładamy do metalowej miski. Umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy składniki do momentu, aż się roztopią. Kiedy masa będzie gładka, odstawiamy garnek na bok, aby trochę ostygła. Po 3-4 minutach masę czekoladową dodajemy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. Do ciasta dolewamy roztrzepane jajko i starannie mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Na masę serową twaróg ucieramy mikserem wraz z ricottą i miękkim masłem. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem (wcześniej jedną łyżkę cukru odkładamy) na jasnokremową masę. Dodajemy do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

Ubijamy białka, wsypując pod koniec ubijania pozostały cukier. Delikatnie łączymy sztywną pianę z masą serową.

Do małej miseczki delikatnie przekładamy kilka łyżek masy serowej i mieszamy ją z kakao. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na nią wykładamy masę serową z kakao i np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy wierzch ciasta, by powstały ozdobne esy floresy.

Sernik pieczemy 40-50 minut w 180 st. Sprawdzamy, czy sernik nie przypala się na wierzchu – i jeśli jest zbyt brązowy, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.

Pieczemy jeszcze 10-20 minut, a potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy w formie. Przed wyjęciem odkrawamy ciasto od tortownicy nożem.