Praliny orzechowePraliny orzechowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Praliny orzechowe

SYROP CUKROWY: 50 ml cukru
50 ml wody
łyżka soku z cytryny
PRALINY:
60 g orzechów i kilka do dekoracji
150 ml śmietanki 36-proc.
300 g mlecznej czekolady
50 g masła
100 g czekolady deserowej

Cukier gotujemy z wodą i sokiem. Orzechy rozdrabniamy, polewamy syropem. Suszymy w piekarniku w 150 st., aż będą chrupiące.

Śmietankę zagotowujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej Po ostudzeniu miksujemy razem czekoladę, śmietankę oraz masło.

Praliny orzechowe, rozsmarowywanie masyPraliny orzechowe, rozsmarowywanie masy Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Masę rozsmarowujemy na wysokość 1 cm w formie wyłożonej papierem, chłodzimy całą noc. Wyjmujemy z formy i smarujemy roztopioną czekoladą deserową. Gdy zastygnie, odwracamy i smarujemy z drugiej strony.

Praliny orzechowe, dekoracjaPraliny orzechowe, dekoracja Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Kroimy, dekorujemy orzechami.

Czekoladki z migdałamiCzekoladki z migdałami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Czekoladki z migdałami

200 g czekolady mlecznej
300 g migdałów pokrojonych w słupki

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Migdały prażymy na blasze w piekarniku w 150 st.

Czekoladki z migdałami - łączenie masy z migdałamiCzekoladki z migdałami - łączenie masy z migdałami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Czekoladki z migdałami, napełnianie foremekCzekoladki z migdałami, napełnianie foremek Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Łączymy je z masą czekoladową i nakładamy małymi porcjami w papierowe papilotki. Odstawiamy do za stygnięcia.

Trufle rumoweTrufle rumowe Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Trufle rumowe

150 ml śmietanki 36-proc.
40 ml miodu
300 g czekolady deserowej
50 g masła
100 ml rumu
DO DEKORACJI:
200 g czekolady deserowej
cukier puder
kakao

Śmietankę i miód zagotowujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu łączymy wszystko, ubijając mikserem, dodając masło i na koniec rum. Odstawiamy do wystygnięcia i ponownie ubijamy na puszysty krem.

Trufle rumowe wyciskanie masy wg własnej fantazjiTrufle rumowe wyciskanie masy wg własnej fantazji Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ze zdobnikiem i wyciskamy kulki (lub inne kształty) na papier. Mocno chłodzimy przez całą noc.

Trufle rumowe, zanurzanie w płynnej czekoladzie i obtaczanie , np. w cukrze pudrzeTrufle rumowe, zanurzanie w płynnej czekoladzie i obtaczanie , np. w cukrze pudrze Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Czekoladę do dekoracji roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy nią schłodzone trufle. Ozdabiamy je np. obtaczając w cukrze pudrze lub kakao.

Ciekawe informacje na temat zwyczajów świątecznych znajdziesz tu.