Na 14 porcji
Przygotowanie: 2 godziny 30 minut

Włoska babka drożdżowa panettone - składniki

250 g mąki
20 g drożdży
50 g cukru
50 ml ciepłego mleka
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy
100 g miękkiego masła
jajko
2 żółtka
80 g kandyzowanych owoców
80 g rodzynek
50 ml rumu
80 g płatków migdałowych
4 łyżki cukru pudru

Włoska babka drożdżowa panettone - przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Wlewamy do mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Dodajemy skórkę cytrynową i pomarańczową, resztę cukru, masło, jajko i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Kandyzowane owoce drobno kroimy, mieszamy z rodzynkami, zalewamy rumem. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Odstawiamy do nasiąknięcia.

Płatki migdałowe prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Posypujemy cukrem pudrem i karmelizujemy.

Wysoką okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał ponad brzeg. Zagniatamy ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i i migdałami. Napełniamy formę. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy 45-50 minut w 175 st.