Na 8 porcji
Przygotowanie 95 minut
Oczekiwanie 3-4 godziny

Pasztet z czerwonej soczewicy - składniki

200 g czerwonej soczewicy
3 ząbki czosnku
3 goździki
2 cm korzenia imbiru
7-8 ziaren kolendry
2 pomidory
Ugotowana włoszczyzna:
2 pietruszki, 3 marchewki, 1/3 selera, por, cebula
5 łyżek oliwy
łyżeczka kminu rzymskiego
ostra papryka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
3 jajka

Pasztet z czerwonej soczewicy - przygotowanie

Soczewicę płuczemy, zalewamy dwoma szklankami wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok. 15 minut. Osączamy.

Ucieramy w moździerzu czosnek, goździki, imbir oraz ziarna kolendry.

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy. Włoszczyznę miksujemy razem z pomidorami i soczewicą. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy kmin, mieszamy, chwilę smażymy i dodajemy składniki z moździerza. Mieszamy, smażymy 3 minuty. Mieszamy z masą soczewicową, przyprawiamy papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Studzimy.

Dodajemy żółtka, łączymy, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy.

Masą napełniamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w 170 st. Pasztet studzimy w formie 3-4 godziny.