Chrupiące sezamki miodowe - składniki

200 g sezamu
5-6 łyżek miodu
100 g rodzynek i/albo pokruszonych orzechów

MiódMiód materiał prasowy

Chrupiące sezamki miodowe - przygotowanie

 Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Odcinamy taki sam kawałek papieru i go odkładamy.

Sezam prażymy na suchej patelni, aż się lekko zrumieni, zdejmujemy z ognia. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy miód, wsypujemy sezam, szybko mieszamy i wylewamy na papier na blasze. Posypujemy rodzynkami lub orzechami. Przykrywamy drugim kawałkiem i przez niego wałkujemy masę. Zdejmujemy górny papier. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st.

Pieczemy ok. 15 minut, aż sezamki się zezłocą. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia w chłodne miejsce.