Dla 8 osób
Przygotowanie i oczekiwanie 2 godziny 30 minut

MiódMiód Marzena Rej-Brodowska

Schab w miodowej glazurze z figami - składniki

1 i 1/2 kg schabu bez kości 
250 g suszonych fig
sól
2 kawałki kory cynamonu
3 gwiazdki anyżu
4 goździki
2 małe papryczki chili
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
110 ml miodu
200 ml czerwonego wytrawnego wina

Schab w miodowej glazurze z figami - przygotowanie

Przez środek schabu wydrążamy otwór (ale nie na wylot), napełniamy go figami. Mięso solimy i odstawiamy na godzinę. W głębokiej patelni prażymy cynamon, anyż, goździki, chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy miód, lekko odparowujemy.

Wkładamy schab i obsmażamy go ze wszystkich stron. Mięso przekładamy do brytfanki, a do pozostałego na patelni miodu z przyprawami dolewamy wino i gotujemy 5 minut.

Sosem polewamy schab, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. i pieczemy ok. godziny, polewając mięso sosem.