Na 20 porcji
Przygotowanie 90 minut

Makowiec odwracany - składniki

MASA:
900 g gotowej masy makowej
3 białka
CIASTO:
5 jajek
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek oleju
100 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do  pieczenia
POLEWA:
100 ml śmietanki 30-proc.
50 g czekolady deserowej
posiekane orzechy włoskie do dekoracji

Makowiec odwracany - przygotowanie

Na masę makową mieszamy z pianą ubitą z białek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st.

Na ciasto białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając, dodajemy porcjami żółtka. Następnie, mieszając, powoli wlewamy olej i dosypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na upieczoną warstwę makową wylewamy przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy. Ciasto, najlepiej trzymając za brzegi papieru, przekładamy na tacę, odwracając je do góry warstwą makową.

Na polewę śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż czekolada się roztopi. Studzimy i smarujemy ciasto. Posypujemy orzechami i odstawiamy, by polewa zastygła.