Na 12-14 porcji
Przygotowanie 2 i 1/2 godziny
Oczekiwanie 12 godzin

Sernik dyniowy - składniki 

PURÉE DYNIOWE:
ok. 1 i 1/2 kg dyni (na ok. 450 g purée dyniowego)
SPÓD:
250 g pierniczków (lub ciasteczek korzennych)
100 g orzechów pekan lub włoskich
50 g cukru trzcinowego
50 g masła
MASA SEROWA:
950 g kremowego serka śmietankowego
300 g cukru
5 jajek
3 łyżki mąki
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
POLEWA:
200 g śmietany 22-proc.
3 łyżeczki cukru
srebrne kulki

Sernik dyniowy - przygotowanie

Na purée dynie obieramy, usuwamy pestki i włóknisty środek, miąższ kroimy w niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut w 200 st., miksujemy.

Na spód pierniczki miksujemy z orzechami pekan i cukrem trzcinowym. Masło topimy w rondelku, polewamy rozgniecione składniki, mieszamy. Wylepiamy dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. i pieczemy 10 minut. Studzimy.

Na masę serową miksujemy ser z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 450 g purée dyniowego i nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym jajku. Dosypujemy mąkę, przyprawy i sól.

Masę serową przekładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na 80 minut – środek sernika będzie ścięty, a brzegi zaczną pękać. 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch śmietaną wymieszaną z cukrem. Studzimy. Dekorujemy srebrnymi kulkami i wstawiamy na noc do lodówki.