Na 8-10 porcji
Przygotowanie 100 minut

Strudel z wiśniami i czekoladą- składniki

700 g mrożonych wiśni
170 g mąki
jajko
2 łyżki oleju
łyżeczka octu
szczypta soli
ok. 100 ml letniej wody
200 g cukru
80 g gorzkiej czekolady
30 g stopionego masła
3 łyżki tartej bułki

Strudel z wiśniami i czekoladą - przygotowanie

Wiśnie rozmrażamy, odlewamy sok.
Z mąki, jajka, oleju, octu, soli i wody zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy je miską, odstawiamy na 30 minut.

Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, smażymy, aż odparuje płyn, studzimy.

Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ciasto na strudel cienko rozwałkowujemy, rozciągamy je też rękoma, żeby było jeszcze cieńsze. Strudel smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wykładamy wiśnie, obsypujemy owoce połową startej czekolady i zwijamy w rulon.

Polewamy resztą masła, układamy na blasze i pieczemy 50 minut 180 st. Gdy gotowe ciasto nieco ostygnie, posypujemy je resztą czekolady.