Na 30 porcji
Moczenie maku 12 godzin
Przygotowanie i oczekiwanie 4 godziny

Strucla makowa - składniki

250 g suchego maku
670 ml mleka
45 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki
100 g masła i 2 łyżki
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
6-8 łyżek bakalii: rodzynki, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa
50-80 g blanszowanych, całych migdałów
2-4 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 36-proc.
Lukier:
5 łyżek cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Mak zalewamy 500 ml wrzącego mleka, odstawiamy na całą noc. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i resztą letniego mleka. Przykrywamy, odstawiamy na 30 minut, by zaczyn zaczął „pracować”. 100 g masła topimy, studzimy. 2 jajka i 2 żółtka (białka wykorzystamy do posmarowania ciasta) ucieramy z resztą cukru, dodajemy resztę mąki, cukier waniliowy lub ziarenka wanilii, zaczyn i masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoi objętość.

Na masę namoczony mak gotujemy na małym ogniu 15 minut. Osączamy na sicie i mielemy 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, osączamy. Morele, skórkę pomarańczową i migdały siekamy. Pozostałe 2 łyżki masła topimy na patelni, dodajemy mak, przesmażamy. Dodajemy miód, śmietanę i bakalie, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Studzimy. Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość pół centymetra na papierze lekko posypanym mąką.

Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę (od krótszego boku), wkładamy razem z papierem do formy. Smarujemy białkami i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w 180 st. Na lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny, lukrujemy ostudzone ciasto.