Na 12-15 ciastek
Przygotowanie 70 minut

Markizy z orange curd - składniki

CIASTO:
130 g mąki
2 łyżki kakao
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
100 g masła
ORANGE CURD:
100 g masła
3 jajka
150 g cukru
125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z pomarańczy

Markizy z orange curd - przygotowanie

Na ciasto wszystkie składniki szybko zagniatamy, od razu rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm i wycinamy małe kółka. Układamy je na blasze i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie ciasteczka pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., uważając, by się nie przypaliły. Studzimy.

Na orange curd przygotowujemy garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka, by nie było żadnych szpar. Do garnka wlewamy trochę wody, zagotowujemy. Masło kroimy w małą kostkę. Jajka roztrzepujemy. Do miski wsypujemy cukier, wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka.

Na garnku z wodą stawiamy miskę, zawartość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po kilku minutach, gdy masa stanie się ciepła, dodajemy połowę pokrojonego masła, cały czas mieszając. Po ok. 5 minutach masa zacznie gęstnieć, wtedy dodajemy resztę masła i zmniejszamy ogień do minimum i cały czas intensywnie mieszamy do momentu pojawienia się bąbelków. Zdejmujemy miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy – inaczej krem zważy się.

Przekładamy krem do słoika i schładzamy. Pod wpływem niskiej temperatury zgęstnieje. Kremem przekładamy markizy i składamy ciasteczka po dwa. (Pozostały orange curd możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni).