Na 10-12 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Tarta z bananami - składniki

CIASTO:
300 g mąki
60 g kakao
70 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła
żółtko
3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
480 ml śmietanki kremówki 30-proc.
100 g gorzkiej czekolady, pokruszonej
40 g masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
3 dojrzałe banany
cukier trzcinowy

Tarta z bananami - przygotowanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, cukier, sól, pokrojone masło, żółtko i wodę. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy dość cienko, przenosimy do formy i wlepiamy nim dno i boki foremki. Nakłuwamy widelcem. Zapobiegnie do podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia.
Pieczemy w 200 st. 10-15 minut. Studzimy.

W garnuszku podgrzewamy śmietankę, uważając, by się nie zagotowała. Gdy zaczyna bąbelkować, natychmiast zdejmujemy ją z ognia. Wrzucamy do niej kawałki czekolady i mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Miksujemy 1-2 minuty. Dodajemy masło i ewentualnie słodzimy, jeszcze chwilę miksujemy.

Banany obieramy i kroimy wszerz na niewielkie kawałki. Układamy na wystudzonym cieście. Gotowy krem wylewamy na tartę. Deser schładzamy minimum 30 minut. Możemy udekorować kleksem bitej śmietanki oraz posypujemy go cukrem trzcinowym, cynamonem lub kakao.