Na foremkę wielkości ok. 20 x 20 lub inną niedużą foremkę
Przygotowanie: 60 minut

Wegańskie brownie piernikowe - składniki

200 g gorzkiej czekolady
200 ml oleju kokosowego lub innego
łyżeczka przyprawy piernikowej
250 ml aquafaby*/objętość z około puszki ciecierzycy
100 g cukru
70 ml mleka roślinnego
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
garść suszonych śliwek
Na polewę:
50 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki oleju

Brownie piernikowe - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Czekoladę siekamy i w małym rondelku razem z olejem kokosowym i przyprawą piernikową podgrzewamy na niedużym ogniu. Kiedy czekolada zacznie się roztapiać, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż się całkowicie roztopi.

W wysokim naczyniu ręcznego blendera miksujemy aquafabę, cukier oraz mleko. Następnie do spienionego płynu wlewamy roztopioną czekoladę i ponownie blendujemy na gładką masę.

W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Stopniowo wlewamy czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułą lub łyżką.

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w masę śliwki i jeszcze raz rozsmarowujemy wierzch, żeby je przykryć i wyrównać powierzchnię. Ciasto wsuwamy do gorącego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż będzie miało upieczone boki, ale wciąż niespieczony środek. Studzimy.

Na polewę w rondelku roztapiamy czekoladę tą samą metodą co w pierwszym punkcie, polewamy ostudzone ciasto.

Rady Marty Dymek

*Aquafaba to woda po ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Ma właściwości podobne do jajek, to znaczy można ją ubić, zmienić w majonez lub wlać do ciasta, żeby zwiększyć jego ciągliwość. 

Gdy chcemy roztopić samą czekoladę, robimy to w kąpieli wodnej, by uniknąć przypalenia. Kiedy topimy ją z tłuszczem, kąpiel nie jest potrzebna, ale też pamiętamy, że czekolada łatwo się przypala, więc robimy to w następujący sposób: podgrzewamy olej z czekoladą, a kiedy ta zaczyna się topić, co oznacza, że tłuszcz jest już gorący, wyłączamy ogień i resztę czekolady roztapiamy, mieszając.

Jeśli chcemy podać brownie na święta, śliwki możemy dodatkowo krótko podgotować w winie, whiskey lub kawie. Będą wtedy niewyobrażalnie smaczne.