Dla 4 osób
Przygotowanie 30 minut

Piernikowy sandacz - składniki

600 g filetów z sandacza
sklarowane masło do formy
sól i pieprz
200 ml czerwonego półsłodkiego wina
100 g podsuszonego piernika (bez czekolady i polewy)
100 g rodzynek
2 łyżki octu balsamicznego
starty kawałek imbiru (2 cm) szczypta cynamonu
szczypta szafranu

Piernikowy sandacz - przygotowanie

Każdy z filetów kroimy na cztery porcje. Naczynie żaroodporne smarujemy sklarowanym masłem, układamy w nim kawałki ryby, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy winem, przykrywamy i zapiekamy 10 minut w 180 st. Dodajemy starty piernik, resztę wina, rodzynki, ocet, starty imbir, cynamon i szafran (wcześniej namoczony w kieliszku wody). Pieczemy jeszcze 10 minut.

Przepis pochodzi z książki Sekrety kuchmistrzowskie. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku