Dla 16 osób
Przygotowanie 2 godziny

Angielska szynka na Boże Narodzenie - składniki

2-2 i 1/2 kg szynki (najlepiej gammon)
cebula
duża marchewka
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu
garść goździków
2 liście laurowe
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy

Angielska szynka na Boże Narodzenie - przygotowanie

Szynkę wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy.

Odlewamy wodę, zalewamy świeżą zimną wodą. Dodajemy obraną cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Gotujemy 80 minut (20 minut na każde 1/2 kg mięsa). Studzimy.

Miód mieszamy z musztardą. Skórę szynki nacinamy, robiąc ukośną kratkę. W nacięcia wbijamy goździki. Szynkę przekładamy na blachę, smarujemy połową marynaty i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut. Smarujemy resztą marynaty i pieczemy kolejny kwadrans.

Odstawiamy na 10 minut. Podajemy np. z pieczonymi owocami – plastrami ananasa, jabłka.