Na 12-15 sztuk
Przygotowanie 50 minut

Florentynki - składniki

100 g czekolady – deserowej lub mlecznej
80 ml śmietanki 30-proc.
30 g masła i łyżka do natłuszczenia blachy
100 g cukru
10 g miodu
100 g skórki pomarańczowej lub suszonej żurawiny
100 g płatków migdałowych

Florentynki - przygotowanie

Czekoladę łamiemy na kawałki, mieszając, topimy w kąpieli wodnej (ustawiamy metalową miskę nad garnkiem z lekko wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Gdy się roztopi, odstawiamy.

Śmietankę gotujemy z masłem, cukrem i miodem, a następnie mieszamy z posiekaną skórką pomarańczową lub żurawiną i płatkami migdałowymi. Powstałą masę przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i podgrzewamy, aby odparowała i zgęstniała.

Na natłuszczoną blachę nakładamy nieduże porcje masy, rozpłaszczamy je tak, aby powstały cienkie placuszki. Studzimy je i ostrożnie zdejmujemy z blachy, podważając szerokim nożem lub szpatułką. Spody ciastek smarujemy cienką warstwą czekolady, a kiedy zastygnie, smarujemy jeszcze raz.