Na 30 sztuk
Przygotowanie i schładzanie 100 minut

Czekoladowe trufle wiśniowe - składniki

100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej 70-proc.
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
20 ml wiśniówki
3 łyżki kakao i do obtoczenia trufli

Czekoladowe trufle wiśniowe - przygotowanie

Czekolady łamiemy na kawałki, przekładamy do metalowej miski i roztapiamy, mieszając, w kąpieli wodnej. Studzimy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania, powoli dodajemy czekoladę. Na koniec dodajemy wiśniówkę i 3 łyżki kakao.

Masę wstawiamy do lodówki na 60 minut. Następnie łyżeczką odcinamy małe porcje masy czekoladowej i – schłodzonymi w zimnej wodzie dłońmi – formujemy kulki.

Na koniec obtaczamy je w kakao i wkładamy np. do papierowych foremek. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.