Dla 12 osób
Przygotowanie 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Kokosowa strucla makowa - składniki

MASA:
180 g maku
2 łyżki miodu
2 czubate łyżki cukru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
CIASTO:
400 g mąki
100 g wiórków kokosowych
150 g masła
3 jajka
żółtko
125 ml śmietany 12-proc.
50 g drożdży
100 g miodu
łyżka cukru waniliowego
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania

Kokosowa strucla makowa - przygotowanie

Masa: mak zalewamy na noc wrzątkiem. Rano zlewamy wodę, jeszcze raz zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę, osączamy. Mielemy w maszynce 3 razy.

Na patelnię wlewamy miód roztarty z cukrem i 65 ml wody. Wkładamy mak i bakalie, przesmażamy na małym ogniu, mieszając.

Ciasto: mąkę i wiórki kokosowe siekamy z zimnym masłem. Oddzielamy białka od żółtek (białka odkładamy). Wszystkie żółtka, śmietanę, drożdże roztarte z miodem i cukier waniliowy, zagniatamy na ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na prostokątny placek, smarujemy masą makową, zwijamy, zlepiamy końce. Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy odłożonym roztrzepanym białkiem. Pieczemy 50 min w temp. 180 st. Oprószamy cukrem pudrem.