Dla 6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Moczenie bakalii: 2-3 godziny

Pierogi z makiem i suszonymi morelami z sosem pomarańczowym - składniki

Farsz:
200 g suszonych ekologicznych moreli
50 g migdałów
200 g maku
400 ml mleka
laska wanilii
łyżeczka masła
2-3 łyżeczki miodu
łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto:
400 g mąki
szczypta soli
ok. 250 ml ciepłej wody
Sos:
2 pomarańcze
2 łyżki cukru
łyżka zimnego masła
garść migdałów w płatkach

Pierogi z makiem i suszonymi morelami z sosem pomarańczowym - przygotowanie

Na farsz morele i migdały zalewamy wodą w osobnych miseczkach i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 30 minut z dodatkiem przepołowionej wzdłuż laski wanilii. Morele i migdały odsączamy i mielemy razem z makiem w maszynce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy masę makowo-morelowo-migdałową, dodajemy skórkę pomarańczową i miód, mieszamy, odstawiamy, żeby smaki się połączyły.

Na ciasto zagniatamy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Przykrywamy miseczkę, żeby nie schło, i odstawiamy, by odpoczęło.

Na sos pomarańcze szorujemy i osuszamy. Z jednej zdejmujemy skórkę, odcinamy białą część – albedo – i kroimy skórkę w cieniutkie paseczki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, czekamy, by się lekko skarmelizował, i wlewamy sok. Gotujemy do momentu, aż sos się nieco zredukuje i lekko zgęstnieje. Dorzucamy skórkę pomarańczową i gotujemy minutę. Zestawiamy z ognia i mieszając, dodajemy masło. Na koniec prażymy na suchej patelni płatki migdałowe. Odstawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody. Od momentu gdy wypłyną na wierzch, gotujemy ok. 3 minut. Odsączone pierożki przekładamy porcjami na talerze, polewamy sosem pomarańczowym i posypujemy migdałami.