Dla 4-6 osób
Moczenie śledzi: cała noc lub 2 godziny
Przygotowanie: 25 minut
Marynowanie: 24 godziny

Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką - składniki

250-300 g płatów śledziowych lub gotowych filetów, np. matiasów
cebula
twarda gruszka
cytryna
1-2 kumkwaty (do kupienia w supermarketach)
pieprz
4 ziela angielskie
liść laurowy
olej rzepakowy dobrej jakości (ok. 250 ml)

Śledzie w oleju z cytrusami i gruszką - przygotowanie

 Śledzie z beczki moczymy w zimnej wodzie całą noc. Gotowe filety moczymy w zimnej wodzie 1,5-2 godziny. Próbujemy, czy nie są za słone, i w razie potrzeby jeszcze płuczemy. Osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Gruszkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoc wraz ze skórką w bardzo cienkie plasterki. Cytrynę i kumkwaty szorujemy i kroimy w plasterki o grubości 1-2 mm.

Wymoczone filety delikatnie mieszamy z cebulą i owocami, doprawiamy odrobiną pieprzu. Przekładamy do słoika lub wysokiego naczynia, dodajemy rozgniecione ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy olejem tak, by zakrył składniki, i odstawiamy na noc lub na 24 godziny do lodówki.

Podajemy na przykład z dobrym razowym chlebem.