Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

Barszcz z wiśniami na domowym zakwasie - składniki

500 g średnich buraków*
pietruszka
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
cebula
3 suszone grzyby
gałązka lubczyku
2 ziarna jałowca
1/2 laski cynamonu, jeśli domowy zakwas był robiony bez dodatku cynamonu
szczypta mielonych goździków
skórka zdjęta z jabłka
skórka zdjęta z cytryny
150 g mrożonych wiśni bez pestek
500 ml zakwasu buraczanego 
sól, pieprz, cukier, majeranek

Barszcz z wiśniami na domowym zakwasie - przygotowanie

Buraki szorujemy, suszymy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 st. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 600 ml wody. Dokładamy grzyby, przyprawy i dorzucamy skórki z owoców. Gotujemy 20-30 minut, przecedzamy – wywar zachowujemy.

Wystudzone buraki obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wkładamy do wywaru wraz z wiśniami i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Do zupy wlewamy zakwas buraczany, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i szczyptą majeranku, mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy, bo straci kolor.**

**Warto od razu upiec kilka buraków więcej, bo przydadzą się np. do terriny, do ciasta czekoladowego albo jako dodatek do obiadu.

**Barszcz będzie miał jeszcze piękniejszy kolor, jeśli przed podaniem przelejemy część zupy przez sitko wyłożone startym surowym burakiem.