Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 

Schab z migdałami - składniki

1 kg schabu środkowego
125 g obranych ze skórki migdałów
3 łyżki oliwy
średnia cebula
ząbek czosnku
50 g pokrojonej w drobną kostkę bułki
250 g lekko podwędzanej kiełbasy obranej ze skórki
posiekanej jak mielone mięso
1/2 łyżki posiekanej natki
sól i pieprz
250 ml białego wina

Schab z migdałami - przygotowanie

Przecinamy schab w taki sposób, aby powstał równy, płaski, prostokątny płat.

Migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekane cebulę oraz czosnek i smażymy przez 5 minut, mieszając.

Przekładamy cebulę i czosnek na talerz, a na patelni smażymy bułkę na złote grzanki. Przestudzoną cebulę oraz grzanki mieszamy z kiełbasą, dodając posiekane migdały i natkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Rozkładamy schab na płasko, również solimy i pieprzymy, a następnie rozsmarowujemy po całej powierzchni farsz, pozostawiając ok. 2,5 cm z każdej strony. Zwijamy mięso i sznurujemy co kilka centymetrów.

Rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy schab z każdej strony, aż się przyrumieni. Wówczas dodajemy wino, a gdy się zagotuje, przekładamy schab do żaroodpornego naczynia, polewamy go winnym sosem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 st. na 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu studzimy ok. 20 minut i kroimy w plastry.