Dla 2 osób
Przygotowanie: 60 minut

Chińskie pierożki z dynią - składniki

Farsz:
1/2 dyni hokkaido (300 g)
2-3 łyżki oleju
kostka tofu (180 g)
1/2 pęczka szczypioru
2 łyżki sosu sojowego
kawałek imbiru o długości 2 cm
ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
Ciasto:
300 g mąki
250 ml ciepłej wody
łyżka oleju
spora szczypta soli
Sos:
łyżka octu
łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Chińskie pierożki z dynią - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Dynię kroimy na pół (nie trzeba wyjmować pestek), smarujemy olejem i kładziemy przecięciem do góry. Pieczemy 30-40 minut, aż będzie porządnie spieczona i miękka.

W czasie pieczenia przygotowujemy ciasto: wszystkie odmierzone składniki wsypujemy do miski i zagniatamy kilka minut na gładką kulę. Przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy.

Kiedy ciasto odpoczywa, a dynia się piecze, szykujemy pozostałe składniki farszu. Czosnek, imbir i szczypiorek siekamy, wkładamy do dużej miski. Tofu kruszymy w palcach i również wkładamy do miski.

Kiedy dynia będzie miękka, wyjmujemy ją na blat i łyżką usuwamy pestki. Miąższ niedbale siekamy razem ze skórką (jest jadalna i smaczna). Posiekany miąższ wrzucamy do miski z tofu, wlewamy olej, sos sojowy, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby dodajemy szczyptę soli lub pieprzu.

Średni garnek napełniamy wodą, dodajemy sól i ją zagotowujemy.

Uff, gotowe! Farsz w misce, ciasto pod ścierką, woda się gotuje – można lepić. Na stolnicę lub blat wysypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka. Na środek nakładamy farsz, zlepiamy w pieroga, a na koniec zawijamy dwa boki jak w polskich uszkach. Gotowe pierogi od razu gotujemy albo przechowujemy pod wilgotną ściereczką.

Pierogi wrzucamy na wrzątek, kilka razy mieszamy łyżką, żeby się ze sobą nie skleiły. Gotujemy 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Od razu nakładamy na talerz. Podajemy z prostym sosem z sosu sojowego i octu. Maczamy w nim pierogi.

DYNIOWA ŚCIĄGA MARTY DYMEK

Oto najczęściej spotykane w sklepach dynie:

1. Gatunek – dynia piżmowa. Jej najbardziej znane odmiany to butternut oraz muscat, zwana często dynią prowansalską. To bardzo wilgotny, pachnący, aromatyczny owoc o zrównoważonym smaku.

2. Gatunek – dynia olbrzymia. Jej popularną odmianą jest malutka dyńka hokkaido. Bardzo zwarta, mączysta, pełna skrobi i aromatu kasztanów oraz orzechów.

Dynia hokkaido, jak napisałam w ściądze, ma bardzo zwarty i mączysty miąższ, dlatego jest świetna do pierogów. Ale żeby farsz do pierożków miał odpowiednią, przyjemną konsystencję, trzeba pamiętać o dwóch bardzo ważnych sprawach.

⇒Dyni nie blendujemy, bo wtedy zmieni się w papkę i wnętrze pierogów będzie kleiste. Dlatego wystarczy ją posiekać.

⇒Do farszu dodajemy olej! Sprawia on, że masa staje się puszysta, nabiera odpowiedniego smaku i struktury.