Dla 3 osób 
Przygotowanie: 20 minut

Przegrzebki cytrynowo-ziołowe - składniki

12 przegrzebków
Marynata:
cytryna
łyżka oliwy
4 gałązki świeżego tymianku
1/4 pęczka szczypiorku
ząbek czosnku
pieprz, sól (opcjonalnie)
łyżka masła

Przegrzebki cytrynowo-ziołowe - przygotowanie

Przegrzebki płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na marynatę cytrynę myjemy, przekrawamy na pół. Jedną połówkę kroimy w plasterki, z drugiej wyciskamy sok i mieszamy go w misce z oliwą. Gałązki tymianku oskubujemy z listków. Tymianek wraz ze szczypiorkiem siekamy. Czosnek obieramy, siekamy. Zioła i czosnek przekładamy do miski, dorzucamy przegrzebki, dodajemy pieprz, ew. szczyptę soli, i dokładnie mieszamy (nie trzeba ich odstawiać do macerowania, bo nie wymagają zmiękczania).

W rondlu lub na patelni roztapiamy masło, przekładamy na nią przegrzebki, dorzucamy 2-3 plasterki cytryny. Smażymy półtorej minuty, nie ruszając kawałeczków mięsa, żeby się zrumieniły. Przekładamy je na drugą stronę i smażymy kolejne półtorej minuty.

Układamy na ogrzanych talerzach. Sos pozostały na patelni redukujemy jeszcze 1-2 minuty i polewamy nim danie. Przegrzebki podajemy z bagietką oraz np. z zieloną sałatą lub krótko duszonym na maśle szpinakiem i plastrami cytryny.