Na 20 ciastek
Przygotowanie: 75 minut

Kokosanki - składniki

25 g masła
55 g słodzonego mleka skondensowanego
145 g wiórków kokosowych
37 g białka (duże białko)
szczypta soli
55 g cukru pudru
7 g mąki ziemniaczanej

Kokosanki - przygotowanie

Masło wraz z mlekiem skondensowanym podgrzewamy w małym rondlu, często mieszając, aż masło się roztopi. Jeszcze gorącym płynem zalewamy wiórki kokosowe wsypane do miski i odstawiamy do przestudzenia.

W tym czasie ubijamy białko z solą na 2/3 stopnia mocy, czyli niezupełnie na sztywno, i powoli, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder podobnie jak przy bezie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy. Do wiórków wymieszanych wcześniej z masłem i mlekiem dodajemy 1/3 ubitego białka, delikatnie mieszamy i znów dodajemy 1/3 białka, ponownie mieszamy i dodajemy pozostałą część białka.

Piekarnik nagrzewamy do 150 st., a blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy niewielkie porcje masy kokosowej, zachowując między nimi niezbyt duży odstęp. Wstawiamy ciastka do piekarnika, obniżamy temperaturę do 100 st. i suszymy ciastka ok. godziny. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście do waszych kokosanek jeszcze dosypali wiórków. Ubite białka przyjmą ich znacznie więcej, niż podałam w przepisie.