Na 22 rurki
Przygotowanie: 45 minut

Rurki z kremem kokosowym - składniki

Krem kokosowy:
125 g śmietanki kokosowej
250 g mascarpone
125 g słodzonego mleka skondensowanego
10 g likieru kokosowego np. Malibu
Rurki z ciasta cygaretkowego:
75 g masła
95 g cukru pudru
75 g białka (3 duże jaja)
20 g śmietanki kokosowej
1/2 łyżeczki pasty z wanilii
115 g mąki
Dekoracja:
75 g białej czekolady
30 g śmietanki kokosowej
wiórki kokosowe

Rurki z kremem kokosowym - przygotowanie

Na krem śmietankę, mascarpone i skondensowane mleko wlewamy do dzieży miksera i ucieramy tak długo, aż składniki się połączą. Stopniowo dolewamy likier i mieszamy.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.

Na rurki miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, aż pojaśnieje. Następnie po trochu wlewamy białka i ciągle miksujemy (najlepiej w malakserze). Dodajemy śmietankę kokosową, wanilię i przesianą mąkę. Krótko miksujemy do czasu, aż uzyskamy gładkie ciasto.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy małymi porcjami ciasto i rozsmarowujemy je, tworząc placki o grubości 2-3 mm. Rozkładamy maksymalnie 3 porcje ciasta naraz. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pilnujemy czasu oraz stopnia wypieczenia. Cienko rozsmarowane ciasto powinno piec się 4-5 minut, do czasu aż się lekko zezłoci i przyrumieni.

Delikatnie podważamy jeszcze elastyczne placki ciasta i szybkim ruchem zwijamy je w rulon. Uwaga! Ciastko jest bardzo gorące, dlatego układam je na dłoni zabezpieczonej rękawicą kuchenną i zawijam placek wokół trzonka drewnianej łyżki. Pozostawiamy do wystudzenia na kratce.

W ten sposób wypiekamy i rolujemy resztę rurek.

Na dekorację roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę wraz ze śmietanką kokosową. Gdy czekolada zrobi się płynna i połączy ze śmietanką, zanurzamy w niej końce rurek i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do wystudzenia.

Przed podaniem nadziewamy rurki schłodzonym kremem.

Rurki z kremem kokosowym - rady Mariety

• Śmietankę kokosową potrzebną do rurek można bez problemu kupić, jeśli jednak macie z tym kłopot, przez 24 godziny schładzajcie w lodówce mleko kokosowe, a następnie ostrożnie otwórzcie puszkę, odlejcie przezroczysty płyn i zachowajcie białą część, czyli śmietankę.

• Ciasto cygaretkowe zaraz po wyciągnięciu z piekarnika bardzo szybko traci elastyczność, staje się chrupkie i twarde. Dlatego najlepiej piec nie więcej niż 2-3 porcje naraz i szybko zwijać z niego rurki.

• Śmietankę kokosową podaną w przepisie na ciasto możecie zamienić na zwykłą gęstą śmietanę.

• Mój krem kokosowy jest dość lekki, luźny – do rurek w sam raz, ale jeśli chcecie przełożyć nim np. tort, warto dodać do niego rozpuszczoną żelatynę. Krem kokosowy możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.

• Nie przesadzajcie z ilością likieru w kremie, może sprawić, że otrzymacie zbyt intensywny, alkoholowy posmak.

• Rurki najlepiej wypełniać tuż przed podaniem. Uwaga! Nadziane kremem już po jednym dniu w lodówce miękną.