Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Pierś kaczki z jabłkami w karmelowym sosie - składniki

200 g cukru
20 g masła
200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki mieszanki przeprawy Ras el Hanout*
2 pojedyncze piersi kaczki
kilka łodyżek tymianku
4 jabłka

Pierś kaczki z jabłkami w karmelowym sosie - przygotowanie

Robimy sos. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy, aż zbrązowieje. Dodajemy masło, mieszamy, wlewamy sok pomarańczowy oraz mieszankę przypraw Ras el Hanout. Redukujemy płyn na małym ogniu, aż powstanie syrop. Odstawiamy.

Mięso płuczemy, oczyszczamy z błon, nacinamy lekko skórę (uważamy, by nie uszkodzić włókien mięsa), zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

Lekko rozgrzewamy patelnię i wkładamy piersi kaczki skórą do patelni, podgrzewamy 2 minuty, dorzucamy tymianek, zwiększamy temperaturę i smażymy do 8 minut, polewając wytapiającym się tłuszczem. Zlewamy tłuszcz i przekładamy mięso na drugą stronę, smażymy kolejne 8 minut. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na 5 minut.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni po smażeniu kaczki roztapiamy łyżkę masła, wkładamy jabłka i podsmażamy je 5 minut.

Pierś kroimy, podajemy z jabłkami i sosem.

* Ras el Hanout – marokańską przyprawę można zrobić samemu: mieszamy po łyżeczce mielonego kminu, mielonego imbiru, kurkumy oraz soli, po 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne.