Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pikantny kurczak - składniki

8 kawałków kurczaka (udek, podudzi, skrzydełek)
łyżeczka oliwy
główka czosnku
4 listki laurowe
70 ml sosu sojowego
150 ml czerwonego wina
3 łyżeczki cukru
dwie papryczki chili
pieprz

Pikantny kurczak - przygotowanie

Kawałki kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kawałki kurczaka na dużym ogniu, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do patelni po smażeniu kurczaka wkładamy liście laurowe, główkę czosnku przekrojoną na pół, wlewamy sos sojowy i wino, wsypujemy cukier, chili pokrojone w plasterki. Redukujemy na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Dokładamy podsmażone kawałki kurczaka, przyprawiamy pieprzem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 40 minut. Podajemy z sosem z duszenia kurczaka. Świetnie smakuje z kaszą pęczak.