Na formę o średnicy 25 cm
Przygotowanie: 90 minut
Schładzanie ciasta: 30-60 minut

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców - składniki

 Ciasto:
200 g mąki
120 g zimnego masła
60 g cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody
Krem budyniowy:
6 żółtek
100 g cukru
500 ml mleka
100 ml śmietanki 30-proc.
ziarenka wydrążone z laski wanilii
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
Róże:
7-8 deserowych jabłek z czerwoną skórką
sok z 1 i 1/2 cytryny
200 g cukru

Tarta waniliowa z kremem budyniowym i z różami z owoców - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, zimną wodę i szybko zagniatamy (możemy również zmiksować w malakserze). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce 30-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st.

Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub fasolą.

Obniżamy temperaturę piekarnika do 200 st., wstawiamy ciasto i podpiekamy 15 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, obniżamy temperaturę do 180 st., wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut do momentu, aż tarta ładnie się zrumieni, studzimy.

Na krem w garnku zagotowujemy mleko ze śmietanką i ziarenkami wanilii i odstawiamy. Żółtka i cukier ucieramy do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodajemy mąkę i skrobię i dalej miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Do niej dodajemy 100 ml gorącego mleka waniliowego i miksujemy, aż składniki się połączą.

Zahartowaną masę jajeczną wlewamy do reszty zagotowanego mleka, dokładnie mieszamy. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy ok. minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wlewamy na kruchy spód i odstawiamy.

Przygotowujemy róże. Do garnka wlewamy 700-750 ml wody, sok z cytryny i cukier, mieszamy, zagotowujemy.

Nieobrane jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce kroimy na 2-3-mm plasterki, przekładamy do gorącego syropu cukrowego i gotujemy od 30 sekund do minuty (np. jabłka deserowe). Plasterki powinny stać się miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Owoce odsączamy z syropu i studzimy.

Układamy po 5-6 plasterków jabłek w wachlarzyki, zwijamy, formując różę, i układamy na tarcie, wciskając je w budyń.

Tartę możemy posypać cukrem pudrem.