Na formę o wymiarach 31 na 12 cm
Przygotowanie wraz z wyrastaniem ciasta: 3 godziny

Czekoladowe ciasto z kruszonką i orzechami - składniki

Ciasto:
250 g mąki
łyżka kakao
szczypta soli
65 g drobnego cukru
10 g suchych drożdży
duże jajka
50 g roztopionego masła
155 ml mleka
100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
ok. 400 g jabłek pokrojonych w kostkę
60 g posiekanych orzechów włoskich
Kruszonka:
75 g miękkiego masła
86 g cukru
65 g mąki
łyżka kakao

Czekoladowe ciasto z kruszonką i orzechami - przygotowanie

 Na ciasto wszystkie składniki ciasta ogrzewamy do temperatury pokojowej.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sól. Dodajemy cukier i suche drożdże. Dorzucamy roztrzepane jajko, masło i dolewamy mleko. Mieszamy, aż składniki się połączą, i wyrabiamy gładkie ciasto (będzie dość luźne!). Pod koniec wyrabiania (najlepiej robić to mikserem z hakiem) dodajemy posiekaną czekoladę. Formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (60-90 minut).

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, lekko podsypując mąką, i wykładamy na dno formy. Na wierzch ciasta wykładamy pokrojone jabłka oraz połowę orzechów, lekko dociskamy, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Na kruszonkę wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Wyrabiamy palcami kruszonkę, ew. dodajemy łyżkę mąki. Do kruszonki dosypujemy resztę orzechów i tą mieszanką posypujemy

ciasto. Pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka). Studzimy w wyłączonym piekarniku. Możemy posypać cukrem pudrem.