Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 120 minut
Schładzanie ciasta: 30 minut

Strudel jabłkowy - składniki

Ciasto:
2 jajka, najlepiej zerówki
250 g cukru
500 g mąki
laska wanilii
8 g proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g masła
Nadzienie:
6 jabłek, najlepiej kwaskowatych
cytryna
4 łyżki owocowej nalewki
20 g tartej bułki
8 czubatych łyżek zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub piniowych
8 czubatych łyżek rodzynek
łyżeczka cynamonu
Dodatki:
2 łyżki cukru
jajko
łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta

Strudel jabłkowy - przygotowanie

 Na ciasto ucieramy w misce jajka z cukrem tak długo, aż staną się białe. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, ziarenka wyłuskane z laski wanilii, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. Masło o temperaturze pokojowej wkrawamy drobnymi kawałkami do miski z sypkimi składnikami, dolewamy do niej także utarte z cukrem jajka i dokładnie wszystko zagniatamy. Po paru minutach ciasto będzie elastyczne i gotowe, by zawinąć je w folię spożywczą i schować na pół godziny do lodówki.

Na nadzienie jabłka obieramy ze skórki i kroimy na dowolne kawałki, np. w kostkę. Umieszczamy je w misce, skrapiamy sokiem z cytryny i alkoholem, posypujemy tartą bułką, orzechami, rodzynkami, cynamonem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy je na papierze do pieczenia wyciętym w kształt blaszki i rozwałkowujemy, podsypując mąką, by się nie kleiło do wałka. Ciasto powinno mieć 2-3 mm grubości i prostokątny kształt.

Nadzienie z jabłek rozkładamy wzdłuż i pośrodku ciasta na szerokość ok. 10 cm. Przyklepujemy je nieco z góry łyżką i zawijamy w ciasto za pomocą papieru – podnosząc go i nakładając na warstwę nadzienia. Końcówki ciasta zawijamy do góry, a całą powierzchnię nakłuwamy widelcem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st., z termoobiegiem, i pieczemy ok. godziny. W połowie pieczenia smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Serwujemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem.