Na patelnię żaroodporną o średnicy 20-24 cm
Przygotowanie: 50 minut

Tarta Tatin z ciasta francuskiego z owocami karmelizowanymi w calvadosie - składniki

3 twarde jabłka (najlepiej deserowe, żeby się nie rozpadały)
250 g ciasta francuskiego
70 g cukru
30 ml calvadosu (lub cydru)
30 g masła

Tarta Tatin z ciasta francuskiego z owocami karmelizowanymi w calvadosie - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, wykrawamy koło o średnicy 30 cm.

Przygotowujemy żeliwną lub stalową patelnię, którą można wstawić do piekarnika. Karmelizujemy na niej cukier z calvadosem, wrzucamy masło i poruszamy patelnią, aby składniki się połączyły. Układamy ciasno połówki jabłek – najpierw przecięciem do spodu, by owoce obtoczyły się w karmelu – i dusimy ok. 3 minut, a następnie odwracamy przecięciem do góry i dusimy jeszcze 2 minuty.

Na wierzchu patelni kładziemy płat ciasta, dociskając brzeg do boków naczynia (najlepiej silikonową szpatułką, by się nie poparzyć). Nakłuwamy ciasto w dwóch miejscach, aby dać ujście parze. Wstawiamy patelnię na 20-30 minut do piekarnika. Wyjmujemy, gdy ciasto urośnie i się zrumieni. Czekamy 2-3 minuty i wykładamy tartę na talerz, odwracając patelnię.