Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Waniliowe placki z jabłkami na kefirze - składniki

4 kwaśne jabłka
2 jajka
150 ml kefiru
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
łyżka oleju
szczypta soli
170-180 g mąki
Dodatki:
olej do smażenia
cukier puder lub drobny cukier do posypywania placków

Waniliowe placki z jabłkami na kefirze - przygotowanie

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie). Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy w misce rózgą, dodajemy kefir, cukier, łyżkę oleju i szczyptę soli. Powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy rózgą lub mikserem.

Do masy dodajemy jabłka, mieszamy łyżką.

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy do masy na placki, delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta (2 łyżki na placek) i smażymy po 1-2 minuty z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.