Na 8-10 sztuk
Przygotowanie: 40 minut
Schładzanie ciasta: 60 minut

Minitarty Tatin z ciasta migdałowego z jabłkami w syropie klonowym - składniki

Ciasto:
90 g mąki
20 g mąki migdałowej
szczypta soli
20 g cukru pudru
50 g masła w temperaturze pokojowej plus do wysmarowania foremek
żółtko
silikonowe foremki o średnicy 4-5 cm
Nadzienie:
4 jabłka
40 g cukru
30 ml syropu klonowego
30 g masła
szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Minitarty Tatin z ciasta migdałowego z jabłkami w syropie klonowym - przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce, zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy co najmniej przez godzinę w lodówce.

Na nadzienie jabłka obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier, wlewamy syrop klonowy, 2 łyżki wody i podgrzewamy, aż cukier nabierze złotego koloru. Dodajemy masło, kawałki jabłka, szczyptę cynamonu (opcjonalnie) i wszystko mieszamy tak długo, aż większość płynu odparuje, a wokół kawałków jabłka pojawi się warstwa złotobrązowego karmelu (ok. 10 minut). Jabłka lekko studzimy, przekładamy do blendera i krótko miksujemy – tylko tyle, by powstała niejednolita masa. Foremki natłuszczamy masłem, wypełniamy do 3/4 wysokości jabłkową masą.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 milimetrów. Wycinamy z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek, nakłuwamy je w jednym miejscu, by podczas pieczenia przez otwór mogła wydostawać się para, przykrywamy ciastem nadzienie i zalepiamy foremki. Pieczemy 20-25 minut i studzimy w foremkach, możemy dodatkowo schłodzić w lodówce. Wystudzone minitarty wykładamy na talerzyki, przykładając je do foremek, odwracając foremki do góry dnem i delikatnie naciskając dno.