Na 8-10 ciastek
Przygotowanie: 40 minut

Ciasteczka z nadzieniem kasztanowym - składniki

Krem kasztanowy:
200 g gotowanych kasztanów
65 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
80 g mąki kasztanowej
90 g mąki pszennej
łyżeczka drożdży
70 g cukru
60 g masła
jajko
50 g rozkruszonej czekolady

Ciasteczka z nadzieniem kasztanowym - przygotowanie

 Na krem kasztany obieramy i siekamy, miksujemy razem z pozostałymi składnikami kremu.

Na ciasto mieszamy w misce obie mąki, drożdże, cukier. Dodajemy jajko i roztopione masło, mieszamy na gładkie ciasto, łączymy z kawałkami czekolady.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Odrywamy trochę ciasta (kawałek wielkości moreli), formujemy koło, na środek wkładamy trochę kremu i zlepiamy brzegi ciasta tak, by powstała kulka lub rożek.

Na blasze (lub w foremkach) wyłożonej papierem do pieczenia  układamy w odstępach porcje ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Podajemy np. z musem malinowym.

Maka kasztanowaMaka kasztanowa Fot. Andrzej krasowski