Na ok. 12 babeczek
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 10 minut

Babeczki kasztanowe z suszonymi śliwkami - składniki

100 g suszonych śliwek
5 czubatych łyżek mąki kasztanowej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml mleka
tłuszcz do posmarowania foremek

Babeczki kasztanowe z suszonymi śliwkami - przygotowanie

Śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy 10 minut. Kroimy w paski.

Mąkę kasztanową przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy.

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż cukier się rozpuści. Żółtka z cukrem dodajemy do sypkiej mieszanki, wlewamy mleko, mieszamy na gładkie ciasto.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Silikonowe foremki do babeczek smarujemy masłem lub olejem i stawiamy na blasze. W foremkach wkładamy po trochę pokrojonych śliwek.

Białka kurze ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto rozdzielamy do foremek (powinno sięgać do 1/2 lub 3/4 wysokości foremek).

Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy, wyjmujemy z foremek. Przed podaniem można posypać cynamonem.