Na 8-10 ciastek
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Kakaowe tartaletki z kremem cytrusowym - składniki

Ciasto:
250 g mąki kasztanowej
łyżka kakao
125 g zimnego masła
jajko
1/2 łyżeczki soli
Krem:
4 jajka
100 g cukru (lub 50 g ksylitolu)
200 ml jogurtu greckiego (lub śmietany 30-proc.)
łyżka mąki ziemniaczanej
sok i skórka otarta z 2-3 dużych cytryn bio
sok i skórka otarta z dokładnie wyszorowanej pomarańczy

Kakaowe tartaletki z kremem cytrusowym - przygotowanie

Robimy ciasto. Na blat kuchenny wysypujemy mąkę, kakao, dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i sól. Szybko zagniatamy na gładkie ciasto.

Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.

Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy np. szklanką koła i wylepiamy ciastem silikonowe foremki do tartaletek, tworząc brzegi.

Wstawiamy spody do piekarnika i pieczemy 20 minut.

Na krem miksujemy wszystkie składniki. Wyjmujemy podpieczone spody. Wlewamy krem. Pieczemy 20-30 minut w 180 st., aż krem się zetnie.

Ciastka możemy udekorować sezonowymi owocami lub mrożonymi.