Dla 4 osób • Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Makaron kasztanowy z dynią i boczkiem - składniki

Makaron:
150 g mąki kasztanowej
150 g mąki pszennej typ 0 lub 500
3 jajka
2 łyżki oliwy
Sos:
400 g miąższu dyni
100 g wędzonego boczku
łyżka igiełek rozmarynu
oliwa
2 ząbki czosnku
liść laurowy
100 g gorgonzoli

Makaron kasztanowy z dynią i boczkiem - przygotowanie

Na makaron obie mąki przesiewamy na blat, dodajemy jajka, oliwę, mieszamy widelcem, następnie zgniatamy na gładkie ciasto.

Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na wstążki o szerokości 1 cm, szybko rozwijamy ciasto, potrząsamy i rozdzielamy wstążki.

Gotujemy w osolonym wrzątku 7 minut. Odcedzamy na sicie, wodę z gotowania zachowujemy, makaron przelewamy lodowatą wodą.

Makaron kasztanowyMakaron kasztanowy Fot. Andrzej krasowski

Na sos miąższ dyni i boczek kroimy w kostkę, rozmaryn siekamy. Do rondla wlewamy kilka łyżek oliwy, podgrzewamy, wrzucamy posiekany czosnek, liść laurowy, boczek, 5 minut podgrzewamy, mieszając. Wrzucamy dynię i rozmaryn, dusimy 10 minut. Wrzucamy makaron i wlewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, mieszamy, podgrzewamy 3 minuty.

Makaron podajemy posypany pokruszoną gorgonzolą. Tradycyjnie sprawdza się także parmezan.