Dla 4 osób • Przygotowanie: 40 minut

Pieczona dynia z jajkiem i dressingiem z pieczonego czosnku - składniki

dynia (ok. 1 kg)
główka czosnku
1/2 łyżeczki chili
100 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
łyżka musztardy dijon
garść ziołowych listków (np. bazylii)
4 jajka ugotowane na miękko
sól

Pieczona dynia z jajkiem i dressingiem z pieczonego czosnku - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Przygotowujemy dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię kroimy w plastry o grubości 2 cm i układamy na blasze. Polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i połową chili, obok układamy całą główkę czosnku i wstawiamy blachę do piekarnika na 30 minut. Upieczony, lekko przestudzony czosnek wyciskamy do miseczki. Dodajemy pozostałą oliwę, ocet, musztardę, chili i ucieramy razem na gęsty czosnkowy sos. Pieczoną dynię podajemy z sosem, jajkiem i listkami bazylii.