Dla 4 osób • Przygotowanie: 45 minut

Szybki dhal z dyniowym tadka - składniki

1/2 średniej dyni hokkaido (ok. 500 g)
400 g czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
3 łyżki oliwy
plus do podania
cebula
łyżka startego imbiru
łyżeczka miodu
łyżka indyjskiego curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól

Szybki dhal z dyniowym tadka - przygotwanie

Soczewicę płuczemy i gotujemy pod przykryciem w 1,5 l wody z łyżeczką soli. Dynię kroimy w drobną kostkę. Na oliwie przesmażamy posoloną cebulę z imbirem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dodajemy przyprawy, koncentrat, miód i karmelizujemy 2-4 minuty.

Dodajemy dynię i przesmażamy kolejne 2-4 minuty. Podlewamy warzywa 3 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Miksujemy na pastę, zostawiając 4 łyżki do podania.

Pastę dodajemy do ugotowanej soczewicy. Gorący dhal dekorujemy resztą dyniowego tadka.