Dla 4 osób • Przygotowanie: 50 minut

Koktajl dyniowy z kakao - składniki

 1/4 dyni piżmowej lub hokkaido
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki
łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki soli
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
600 ml mleka sojowego lub orzechowego

Koktajl dyniowy z kakao - przygotowanie

Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka razem z przyprawami, olejem kokosowym i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Jeśli dynia jest za sucha, dodajemy 2-3 łyżki mleka. Ugotowaną dynię miksujemy na mus z miodem. Przekładamy do szklanek.

Kakao rozpuszczamy z mlekiem i podgrzewamy. Spieniamy spieniaczem do mleka lub blenderem. Gorącym kakao zalewamy mus dyniowy. Mieszamy tuż przed podaniem.