Na jeden słoik (2-litrowy) • Przygotowanie: 30 minut • Oczekiwanie: tydzień

Kiszone patisony - składniki

ok. 1 i 1/2 kg minipatisonów

(w zależności od pojemności słoika)

2 litry wody

2 łyżki soli morskiej

2 łyżeczki białej gorczycy

łyżeczka białego pieprzu Penja

łyżeczka owoców ziela angielskiego

łyżeczka owoców czarnego pieprzu

liście chrzanu

kawałek kłącza chrzanu

koper

3 obrane ząbki czosnku

10-12 łyżek zalewy z innej kiszonki (u mnie z kiszonych cytryn lub ogórków)

Kiszone patisony - przygotowanie

Myjemy patisony. Możemy je ukisić w całości, pokrojone na połówki lub ćwiartki.

Na solankę: we wrzątku rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystudzenia. Myjemy i suszymy słoik wraz z pokrywką (nie musi być wyparzony).

Układamy patisony ciasno w słoiku, dodajemy wszystkie przyprawy, liście, chrzan, koper i ząbki czosnku.

Zalewamy przygotowaną wcześniej wystudzoną wodą z solą. Dolewamy zalewę z kiszonych cytryn albo z kiszonych ogórków.

Dociskamy patisony w słoiku małym spodkiem albo innym naczynkiem, tak by nie wypływały ponad taflę wody. Spodek możemy dodatkowo dociążyć, np. małym słoikiem wypełnionym wodą lub piaskiem.

Zamykamy i odstawiamy słoik w ciemne miejsce na co najmniej 7 dni. Codziennie otwieramy go na kilka sekund, by uszło zeń powietrze. Jeżeli wypełnimy słoik wodą po krawędź, zawartość może z początku kipieć, dlatego warto ustawić słoik na talerzu.

Gotową kiszonkę przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy.