Na jeden słoik

Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 2 tygodnie

Kiszone buraki Chioggia - składniki

pęczek małych młodych buraków Chioggia lub dowolnej innej odmiany (ok. 500 g)

litr wody

łyżka soli morskiej

laska cynamonu

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki ziela angielskiego

1/2 łyżeczki nasion kardamonu

papryczka piri-piri (lub chili)

liście chrzanu

koper

1-2 obrane ząbki czosnku

5 łyżek zalewy z innej kiszonki

Kiszone buraki Chioggia - przygotowanie

Starannie szorujemy buraki, odcinamy ewentualne stwardniałe końce. Najmniejsze sztuki zostawiamy w całości, średnie kroimy na pół.

Na solankę we wrzątku rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystudzenia.

Myjemy i dokładnie suszymy słoik wraz z pokrywką (nie musi być wyparzony).

Wypełniamy słoik burakami, układając je możliwie ciasno. Dodajemy do słoika wszystkie przyprawy, liście, koper i ząbki czosnku.

Zalewamy przygotowaną wcześniej wystudzoną wodą z solą, po czym dodajemy zalewę z kiszonych cytryn lub ogórków.

Dociskamy buraki w słoiku małym spodkiem albo innym naczynkiem tak, by nie wypływały ponad taflę wody. Spodek możemy dodatkowo dociążyć, np. małym słoikiem wypełnionym wodą lub piaskiem.

Zamykamy i odstawiamy słoik w ciemne miejsce na 14 dni lub dłużej (ja na pierwsze 2 dni odstawiam buraki w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam je do chłodnej piwnicy). Codziennie otwieramy słoik na kilka sekund, by uszło z niego powietrze.

Jeżeli wypełnimy słoik wodą po krawędź, zawartość może z początku kipieć, dlatego warto ustawić słoik na talerzu. Gotową kiszonkę przechowujemy w lodówce lub w chłodnej piwnicy.