Na 12 pączków • Przygotowanie: 45 minut

Pieczone dyniowe donuty z cukrem cynamonowym - składniki

 Donuty:

110-120 g purée z dyni (ok. 1/2 szklanki)*

– przepis na poprzedniej stronie

175 ml mleka

30 ml oleju rzepakowego

2 jajka

225 g mąki

60 g cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki soli

masło do posmarowania formy

Dekoracja:

50 g cukru

3 łyżeczki cynamonu

50 g masła

Pieczone dyniowe donuty z cukrem cynamonowym - przygotowanie

 Na donuty piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę do donutów smarujemy masłem. Dynię gotujemy na parze i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W misce łączymy ją z mlekiem, olejem i jajkami. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól.

Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy, aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy – możemy użyć rękawa cukierniczego. Pieczemy ok. 10 minut, aż drewniany patyczek włożony w środek donuta będzie suchy. Wyjmujemy donuty z formy i studzimy.

Na dekorację w miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i wlewamy do drugiej miseczki. Zanurzamy donuty w maśle i obtaczamy w cukrze cynamonowym.

* Żeby zrobić purée z dyni, pieczemy pokrojoną na kawałki dynię ok. 50 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku, aż będzie miękka. Miękkość dyni sprawdzamy drewnianym patyczkiem – bez oporu powinien wchodzić w miąższ. Dynię studzimy i blendujemy na gładkie purée.