Dla 10 osób
Przygotowanie 5 godzin

Sztukamięs z sosem chrzanowym - składniki:

2 kg mostka wołowego
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
4 gałązki lubczyku
łyżka ziaren pieprzu
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżeczki cukru
Sałatka:
2 kalarepki
jabłko
4 garście drobnych liści szpinaku
ząbek czosnku
200 g jogurtu naturalnego
kilka posiekanych listków mięty
skórka i sok z cytryny
sól
pieprz
Sos chrzanowy:
średni korzeń chrzanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
370 ml mleka

Sztukamięs z sosem chrzanowym - jak zrobić:

Mostek wkładamy do brytfanki, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz lubczyk, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy 2 litry gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. na 4 godziny. Wyjmujemy warzywa i przyprawy, odcedzamy prawie cały płyn z brytfanki. Mięso smarujemy musztardą wymieszaną z cukrem. Ustawiamy piekarnik na funkcję grillowania i podpiekamy mięso 3-5 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skorupka. Trzymamy w cieple. Robimy sałatkę. Kalarepki i jabłko kroimy w zapałkę, łączymy ze szpinakiem. Czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem, miętą, skórką i sokiem z cytryny, przyprawiamy. Sosem polewamy sałatkę. Robimy sos. Chrzan ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, mieszając, zasmażamy. Mieszając, dolewamy mleko. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy chrzan i przyprawiamy. Mięso podajemy z sosem i sałatką.