Dla 6-8 osób
Przygotowanie 50 minut

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i serem feta - składniki:

4 polędwiczki wieprzowe
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
20 suszonych pomidorów z oliwy
200 g sera feta
oliwa
2 główki czosnku
60 ml rosołu

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i serem feta - jak przygotować:

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Każdą polędwiczkę nacinamy wzdłuż i rozpłaszczamy, by tworzyła jak największy płat. Posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Wzdłuż jednego brzegu układamy rząd suszonych pomidorów i słupki sera feta. Ciasno zwijamy i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, obok układamy ząbki czosnku. Pieczemy w 180 st. 20 minut, skrapiając rosołem. Mięso zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, by soki równomiernie się rozeszły.