Dla 6 osób
Przygotowanie 45 minut

Kiełbasa z białą fasolą - składniki:

2-3 papryki (żółte lub czerwone)
6 kiełbasek wieprzowych, np. frankfurterek
3 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
800 g ugotowanej białej fasoli
sól
pieprz
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek posiekanej natki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa do skropienia potrawy

Kiełbasa z białą fasolą - jak przygotować:

Papryki opiekamy w piekarniku, obieramy ze skórki, kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kiełbaski. Wyjmujemy, a na patelnię wrzucamy 3 całe ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzucamy paprykę, kiełbaski i fasolę. Mieszamy, smażymy na małym ogniu 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy ze szczyptą soli, mieszamy ze skórkę z cytryny i przyprawiamy. Dodajemy do składników na patelni, mieszamy. Posypujemy natką, przyprawiamy sokiem z cytryny i skrapiamy oliwą.