Na 8 porcji
Przygotowanie 90 minut

Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem - składniki:

200 g żółtego grochu
2 litry bulionu wieprzowego
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
2 łyżki posiekanego koperku
3 ziemniaki
łyżka oleju
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 marchewki
300 g wędzonego kurczaka
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól, pieprz

Zupa grochowa z wędzonym kurczakiem - jak przygotować:

Groch moczymy przez noc, osączamy. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, łyżkę koperku i gotujemy ok. 30 minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, przesmażamy. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przesmażamy i przekładamy do gotującej się zupy. Wędzonego kurczaka kroimy w plastry lub w kostkę, dodajemy do grochówki, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.