Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Indyk faszerowany kasztanami podany z dynią - składniki:

udo indyka (ok. 600 g)
Sos żurawinowy:
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
200 ml bulionu drobiowego
80 g żurawin (świeżych lub mrożonych)
30-50 g cukru
20 g zimnego masła
sól i pieprz
Farsz:
cebula
3 ząbki czosnku
2 czerstwe bułki
80 g obranych i ugotowanych kasztanów
kilka łodyżek natki pietruszki
łyżka masła
100 ml mleka
jajko
olej

Indyk faszerowany kasztanami podany z dynią - jak przygotować:

Udo luzujemy z kości – ostrym końcem noża nacinamy mięso wzdłuż kości, odcinamy mięso jak najbliżej kości bez przecinania skóry, rozkładamy płat i delikatnie rozklepujemy mięso, odkładamy.
Na sos do rondelka wlewamy sok z pomarańczy i bulion drobiowy, gotujemy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy opłukane żurawiny, gotujemy wszystko razem 3 minuty, zdejmujemy z ognia, dodajemy zimne masło, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki.
Na farsz cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Bułki i kasztany kroimy w kostkę, wkładamy do dużej miski. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Łyżkę masła roztapiamy w rondlu, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy natkę, chwilę razem podgrzewamy. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Płynem zalewamy bułkę i kasztany, chwilę studzimy. Dodajemy jajko, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy, odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.
Duży kawałek folii aluminiowej (mocnej lub podwójnie złożonej) smarujemy olejem i posypujemy solą. Na nim układamy udo indyka skórą do dołu, posypujemy solą i pieprzem. Na mięsie na środku wzdłuż płata równomiernie rozkładamy farsz, zwijamy mięso w rulon. Ciasno owijamy folią, zakręcając folię po bokach. Przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w folii na 10 minut.
Roladę kroimy na porcje, podajemy z podgrzanym sosem żurawinowym.

Świetnym dodatkiem do tego dania jest dynia upieczona z orzechami: małą dynię hokkaido (lub pół dużej) obieramy, kroimy w kostkę, garść orzechów włoskich siekamy; wszystko przekładamy do miski i mieszamy rękoma z 4 łyżkami oliwy, łyżką cukru i szczyptą chili, soli i pieprzu; przekładamy na blachę. Pieczemy 40 minut w 170 st. (można dołożyć do piekarnika w trakcie pieczenia rolady).