Na ok. 25-30 ciasteczek
Przygotowanie: 50 minut

Ciasteczka korzenne - składniki:

260 g mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g płynnego miodu
100 g masła
100 g cukru
po łyżeczce przypraw: cynamon, starta gałka muszkatołowa, sproszkowany imbir
jajko
Lukier:
120 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Ciasteczka korzenne - jak przygotować:

Mąkę z sodą i solą wsypujemy do miski, mieszamy, dolewamy ciepły, płynny miód. Dodajemy masło, cukier, przyprawy oraz jedno jajko. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je, aż stanie się gładkie. Oprószamy mąką wałek i blat, żeby ciasto się nie lepiło i rozwałkujemy je na grubość 4-5 mm. Wykrawamy z ciasta różne kształty, ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, że urosną.  Pieczemy 15-20 minut w 180 st. Zdejmujemy z blachy jeszcze gorące, studzimy.
Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i soku ucieramy lukier. Gdy ciasteczka wystygną, malujemy na nich cukrem dekoracje, odstawiamy do zastygnięcia.
Ciastka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet kilkanaście tygodni) – najlepiej w metalowej puszce.